Onze website maakt gebruik van cookies, om onze diensten en website het best aan uw behoeften aan te passen. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten

STVV

Bob Magotteaux

We werken nauw samen met scholen om topsport en studies zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen.

Kan u zichzelf kort even voorstellen?
Ik ben Bob Magotteaux, ik ben afgestudeerd als master vertaler en heb in het begin van mijn carrière vooral in de toerisme sector gewerkt.  

Na enkele omzwervingen ben ik, dankzij mijn zoon, die zelf 3 jaar ook bij STVV gespeeld heeft, opnieuw in het voetbal terecht gekomen. Eerst als afgevaardigde en daarna als vrijwilliger in het jeugdbestuur voor het organiseren van toernooien, restaurantdagen, enz.  Uiteindelijk, na 3 jaar, was ik ineens voorzitter van het dagelijks bestuur van de jeugdwerking van STVV. 

Dat heb ik in eerste instantie gecombineerd met een fulltime betrekking, maar dat was na 2 jaar absoluut niet houdbaar, waardoor ik in 2019 de stap heb gezet om voltijds in dienst te komen bij STVV als Youth COO, waardoor ik eindverantwoordelijk ben voor de volledige jeugdwerking. Ik focus mij vooral op operationele thema’s, maar uiteraard staat een hele staf klaar op en naast het veld om de sportieve en medische begeleiding te verzorgen.

Hoe zou u uw club omschrijven?
De meeste clubs hebben een slogan en wij hebben er eentje die perfect past bij ons DNA: “STVV is voetbal, volk en vuur”. Dat zijn exact 3 woorden.  

Voetbal, dat is evident. Onze club houdt zich uitsluitend met voetbal bezig, geen andere sporttakken. 

Volk. Wij zijn een club van en voor het volk. Misschien is dat bij ons iets beperkter dan bij de G5-clubs, die een grotere supportersspreiding hebben over heel het land en wellicht daarbuiten. STVV heeft ook wel supporters in andere regio's - denk maar aan Japan - maar onze ‘fan base’ situeert zich toch hoofdzakelijk in Limburg en meer specifiek in Haspengouw.

Het derde woord is vuur. Wij zijn een club die staat voor voetbal met passie. Het moet technisch misschien niet altijd even verfijnd zijn, maar we willen wel dat onze spelers en onze staf passie uitstralen, dat ze hun truitje nat maken, dat ze er 90 minuten lang voor blijven gaan. Dat ze dus echt door het vuur gaan voor ons clublogo. Dat is het ware DNA van onze club.

(lees verder onder de foto)Wat is de missie/visie van uw jeugdacademie?
Onze missie en visie is vooral dat we jeugdspelers, zoveel mogelijk vanuit onze regio maar naarmate de leeftijd vordert, wordt die regio natuurlijk ruimer, opleiden en dat in de brede zin van het woord.  

Opleiden, uiteraard in de eerste plaats op het vlak van voetbal, idealiter tot onze jeugdspelers doorstromen naar de eerste ploeg. Maar we zien het ook breder, niet alleen op het veld, maar ook daarnaast. We willen eigenlijk dat men van een speler die door STVV werd opgeleid, ziet dat hij een verleden heeft bij STVV Youth. Dat er een soort ‘STVV stempel’ is, een soort identiteit. We hechten heel veel belang aan die opleiding naast het veld. Dat varieert van respect, beleefdheid en stiptheid tot een voorbeeldfunctie vervullen naar anderen toe. Elementaire waarden dus die belangrijk zijn in het leven. 

Heel specifiek vinden we de studies van onze spelers heel erg belangrijk. Daartoe onderhouden we intense contacten met de partnerscholen waar onze spelers vanaf het middelbaar studeren. Zo stemmen we voortdurend zaken af in verband met examens. Ook met de internaten is er frequent contact en verlenen we geregeld prioriteit aan de optimale sociale integratie in het internaatsleven van onze spelers.  De studies krijgen altijd voorrang.  Als studieresultaten niet oké zijn, dan komen bepaalde toegevingen of gunstvoorwaarden die we met scholen afspreken, ook voor ons in vraag te staan. Het is nu eenmaal ontzettend belangrijk dat een speler op het eind van het middelbaar onderwijs een diploma op zak heeft. Je weet maar nooit wat er gebeurt op het vlak van blessures, enz. Wij hebben een holistische kijk op het opleiden van spelers, en een intelligente speler is nu eenmaal een betere speler.

(lees verder onder de foto)Waarom koos de club voor ProSoccerData?
Dat is niet mijn verdienste, maar ik ben wel heel blij dat die keuze reeds vóór mij gemaakt is. Er komt heel wat kijken bij de dagdagelijkse organisatie van een sportclub. Alle technologische middelen zijn tegenwoordig beschikbaar en ProSoccerData is bij uitstek een tool die heel veel dingen afdekt. ProSoccerData vergemakkelijkt de operationele werking van onze club, zorgt voor automatisering, er wordt heel wat informatie gecentraliseerd, enz. Als je werkt met allerlei diverse documenten, Google Drive, Whatsapp berichten enz., dan zorg je voor decentralisatie en maak je zaken nodeloos complex.

Hoe verliep de implementatie?
Als ik mij niet vergis, is dat samengevallen met het moment dat ik voltijds in dienst ben gekomen. Ik kan me eigenlijk geen heel grote complicaties herinneren. Als je een nieuw systeem introduceert, is het belangrijk om zowel intern (je medewerkers) als extern (de gebruikers, in ons geval de spelers en de ouders), heel goed te informeren en te overtuigen van het nut, en dat hebben we gedaan met informatiesessies. Bij de start van het seizoen besteden we tijdens onze infomeetings elke keer opnieuw enkele minuten aan de voorstelling van ProSoccerData. Ondertussen is dat bijna niet meer nodig, omdat iedereen PSD kent en beheerst. Ook de jeugdspelers en ouders die van andere clubs komen, zijn inmiddels vertrouwd met ProSoccerData. 

Een soort PSD handleiding hebben we toegankelijk gemaakt op de intradesk. Als er vragen zijn, kan men altijd terecht bij één aanspreekpartner per divisie, waardoor alle problemen snel van de baan zijn. Qua implementatie ga je best stap voor stap te werk. Als PSD volledig nieuw is in je club, begin dan met één thema. Laad dan alle contactgegevens op en start bijvoorbeeld met de communicatie functionaliteit te gebruiken. Laat in dat geval best niet toe dat er ook nog via andere systemen gecommuniceerd wordt, want anders blijft het gebruik aan de lage kant. Vanaf de lancering communiceer je dus best consequent uitsluitend nog via ProSoccerData.

(lees verder onder de foto)Welke PSD-module gebruikt u het meest?
Dat is in de eerste plaats de communicatie module, vooral dan de gewone berichten (die ook in de mailbox belanden) en in mindere mate de chatfunctie. De tweede module die we constant gebruiken, is de kalender module, niet enkel de wedstrijden, toernooien en trainingssessies, maar ook alle randactiviteiten zoals infovergaderingen, een restaurantdag, enz.  

Deze module gebruiken we ook voor de planning van ons kantine- en poetspersoneel, op basis van de narrowcasting. De desbetreffende verantwoordelijke kan op elk moment op een link klikken en vervolgens zien welke activiteiten er die dag, week of maand geprogrammeerd zijn.  En dat steeds 100% up-to-date.

Waar rekruteren jullie spelers?
We trachten om bij de onderbouw zoveel mogelijk in onze eigen regio te rekruteren, met name bij de naburige clubs met provinciale en interprovinciale afdelingen. Vanaf een bepaalde leeftijd moeten we uiteraard over de grenzen van de regio Haspengouw heen gaan kijken.  

Vanaf U13 is het wel zo – en zeker vanaf U15, omdat zij elke dag van de week vanaf 16 uur trainen – dat we onze jongens motiveren om op internaat te gaan. We werken nauw samen met enkele Nederlandstalige en Franstalige scholen en internaten om topsport en studies zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen.

Op welke clubprestatie of aspect bent u het meest trots?
Als ik naar de jeugd kijk, dan denk ik vooral aan het feit dat we in het tijdperk vóór corona de laatste jaren elke keer met onze jeugdreeksen Play-off 1 behaald hebben. Dan behoor je toch tot de beste 8 jeugdopleidingen van het land. Voor een bescheiden club als STVV met beperktere middelen dan de G5-clubs is het een hele prestatie om dat verschillende jaren na elkaar te realiseren. 

Een leuk neveneffect is bovendien dat er sinds enkele jaren steevast verschillende spelers opgeroepen worden voor de nationale jeugdselecties. Stafleden van de nationale ploegen geven ook aan dat we op vlak van jeugdwerking goed bezig zijn, en dat sterkt ons in onze overtuiging dat we vooral op de ingeslagen weg moeten doorgaan.

Wat wil de academie in de komende 3 tot 5 jaar bereiken?
Aangezien we getalenteerde lichtingen hebben, is het doel om die getalenteerde jongeren op termijn te zien doorstromen naar het eerste elftal. Hopelijk slagen we er in de nabije toekomst in om meer dan één academiespeler te zien starten in het type-elftal van STVV. Dat zou de mooiste beloning zijn voor onze inspanningen als club en jeugdwerking. Dit zou ook onze supporters een flinke ‘boost’ geven en een soort herkenbaarheid creëren doordat het jongens van eigen streek zijn of toch jongens die onze jeugdreeksen doorlopen hebben en die de STVV stempel bij wijze van spreken op hun voorhoofd meedragen. Dat zou absoluut de kroon op ons werk zijn.

Bedankt voor het aangename gesprek!