Onze website maakt gebruik van cookies, om onze diensten en website het best aan uw behoeften aan te passen. Door verder te surfen op de website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer weten

Belgian FA

Chris Van Puyvelde

Ik gebruik PSD om te kijken wat er gebeurt binnen de organisatie en waarop mijn mensen aan het werken zijn

Brussel - Chris Van Puyvelde is technisch directeur van de Chinese voetbalbond. Tussen 2015 en 2018 was hij de technisch directeur van de KBVB waar hij heeft bijgedragen aan de herstructurering en professionalisering van het Belgisch voetballandschap. Onder zijn bewind behaalde onze Rode Duivels brons op WK in Rusland.

Hoe belangrijk is de factor digitalisering binnen de voetbalbond?
“Ik zie digitalisatie voornamelijk als een vorm van communicatie tussen stafleden en spelers: het moet vooral efficiënt en snel zijn. Bijvoorbeeld: wanneer er gisteren een match plaatsvond dan ontvang ik vandaag het wedstrijdrapport en kan ik ze consulteren. Het is belangrijk voor me dat dit soort informatie kan gedeeld worden via een centraal platform”.

Hoe wordt er aan scouting gedaan binnen de KBVB en hoe draagt PSD hieraan bij?
“Sinds 2 jaar hebben we ons scouting divisie geherstructureerd. We hebben nu scouts verbonden aan bepaalde ploegen zoals U15, U16 U17. Elke scout moet zijn verslag inbrengen in het PSD platform”.

In welke mate wordt PSD gebruikt voor het nemen van sportieve beslissingen?
“Uit deze scouting rapporten worden de nodige conclusies getrokken: waar ligt de overgang tussen 1) het talent en 2) de performance van een speler. Dit is nog steeds een gevoelig onderwerp in de voetbalwereld”

Welke functionaliteit binnen PSD gebruikt u het vaakst?
Ik gebruik ProSoccerData om te kijken wat er gebeurt binnen de organisatie en waarop mijn mensen aan het werken zijn. Maar ik wil graag het platformgebruik intensifiëren doorheen de organisatie. Wat betekent dat?
Ten eerste hebben we iemand aangesteld die verantwoordelijk zal zijn voor alle sportieve analyses binnen de voetbalbond. Ten tweede gaan we iemand zoeken die verantwoordelijk zal zijn voor het ProSoccerData platform en het verwerken van deze analyses. Voor mij is het belangrijk dat mijn stafleden mij kunnen briefen op summiere wijze: Wat zijn de kwaliteiten en toekomstperspectieven van een jonge speler? Tenslotte gebruiken we ook beeldmateriaal om een speler te wijzen op sterke en zwakke punten. Ik ondervind bij onze jeugd dat ze zeer gevoelig zijn voor wat je hen toont en wat ze daarmee kunnen doen. Het zal dus een uitdaging zijn om gamification elementen toe te passen in bepaalde zaken om hun aandacht te trekken.